Acer Aspire One с Ubuntu 12.04

ubuntu 13.10От доста време си мисля да седна да науча ubuntu и да заменя на лаптопа Acer Aspire S5, бозавия windows, но винаги времето е отсъстваща величина, която никога не ми стига. А може би това ми изнася и мързела ми преобладава над желанието за учене, и така неща, които биха могли да са ми полезни в работата остават на заден план.

Погледни тук ревю на Acer Aspire S5

Като му дойде времето. А това време все не идва и не идва.

Но ето че дойде един такъв момент в който заедно с един приятел, програмист, седнахме да свършим задачата.  Седнахме е образно казано защото той беше в Стара Загора а аз във Варна, но скайп връзката беше кристална и нещата бързо щяха да се наредят.

  1. Инсталация на убунту

Заредих инсталацията от диска и стартирам лаптопа, но гледам че екрана се зареди като dos и до там, излезе едно съобщение че ще се изключи системата до 15 минути, при положение че няма дейност + следния текст Linpus Linux Edition Live CD  v9.2 b140826av9[root@localhost /]# _

– Димо Was ist das?

– Я дай startx

– Да дам, ако знаех къде и как 😉

– Абе, ти хич ли си нямаш представа от линукс?

– Ако имах пич, щях ли да те питам? Комична ситуация като онази в рекламата на цифровизацията с израза – Как бе младеж, как да го направя? в която ако сте изпадали, се чувствате много неловко имайки за събеседник знаещ, който говори на технически език, а Вие си мислите че чувате Китайски.

– Startx нищо не направи, изписа command not found и толкоз.

– Трябва ни графичен сървър, рече гуруто и съм сигурен че беше осъзнал грешката си да учи лаик в техничарство, но добрите му обноски и приятелските чувства надделяха на логиката и се захвана дистанционно да ръчка в компютъра ми.

– Да се върна на windows 7, а?

– Никога. Димо беше твърдо решен да подкара линукса на Acer Aspire S5, каквото ще да става. Упоритостта му, съчетана със суровия Казашки поглед никога не можеше да бъде недвусмислена и бях сигурен че инсталацията ще приключи успешно и ще мога да видя позната графична среда в която ще се ориентирам как да работя.

Така и стана. Лаптопа вече се задвижва гордо с убунту, уйндоуса е вече минало. Програмите стартират много бързо и като цяло съм много доволен от ситуацията. Вярно е че ще трябва да се разделя с фотошопа и още няколко програми, за които линкукс няма еквивалентни варианти но не е болка за умиране.

– Пано, кликни на този линк Линукс за Българи и на този и сядай да учиш, бяха последните думи на Димо преди връзката в скайпа да се разпадне. Ученето му е майката.

Благодаря ти master. 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Как да инсталирам Ubuntu 13.10 на нетбук Acer Aspire S5?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
The following two tabs change content below.
Казвам се Пано Кондоянис и съм автор на този блог за SEO оптимизация. Занимавам се с изработка и оптимизация на сайтове, SEO copywriting, гръцки преводи и харесвам лаптоп acer. ►►► | facebook
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *