Какво е проектът ACER-EUN?

Acer-EUN Netbook Pilot

Acer-EUN Netbook Pilot

От 2010 г. Acer партнира със European Schoolnet която е една Европейска училищна мрежа която свързва 31 образователни министерства, оказвайки логистична подкрепа на идеята във всяко училище да има преносими компютри, смартфони и таблети, който да са евтини и здрави и на които децата да се обучават в образованието си. Така тези иновативни училища ще предоставят на учениците си интерактивна среда на обучение и личностно развитие което ще става много по-плавно и бързо с новите методи.

Училищна педагогика в цифри

В проекта участваха 6 страни: Италия, Франция , Испания , Германия , Великобритания и Турция, като от всяка страна участваха 10 класа от ученици на възраст 11-12год. Във всяко училище беше сформирана по една „група netbook“, състояща се от 3-ма учители, 1-ин ИТ координатор и 1-ин училищен съветник.  Учителите преподаваха уроците ползвайки съвременната техника, а учениците подготвяха уроците си в нея. Така беше създадена една интерактивна среда в която знанията се предаваха по-лесно, по-бързо и резултатите от изпитите бяха по-добри, както и отношенията между ученик и учител.

Всеки участник в програма разполагаше с:

  • По 1 Acer netbook за всеки ученик
  • По 1 Acer notebook за всеки учител
  • Беше създадена една интерактивна общност от преподаватели които създаваха идеи
  • 1 Acer desktop който работеше като мини сървър.
  • Всички участници имаха онлайн достъп до многоезичен образователен портал

Очакванията от Acer-EUN Netbook Pilot

Очакванията на всички бяха много високи, тъй като използването на технологията в училище освен насърчаването на персонализирана форма на образование в къщи на деца които нямат възможност да посещават училище, поради всякакви причини, показа над 90% позитивни критики на ученическото поведение и много по-ефикасно научаване, а не назубряне на уроците. Отличник в това отношение стана Великобритания достигайки завидния процент на успеваемост на 96%.

Очакванията на този експеримент бяха да се документира и разбере в какви контексти може да се използват преносими компютри в училищата:

  • Място: работа в училище както и у дома
  • Контекст: съвместно ползване както и индивидуална употреба
  • Предназначение: както за образователна цел, така и за свободно време

Какво могат да правят учениците с един таблет 10 инчов в клас?

Всичко което си пожелаят. Таблета е лек, лесно преносим, има достатъчно място за съхранение на документи. На него учениците могат да правят презентации, да гледат образователни видеа, и да разменят полезна информация от мрежата, необходима за уроците им, а също така батерията издържа достатъчно за един учебен ден.

С въвеждането на „умни устройства“ в училищата, компютрите влизат в класните стаи и се превръщат в неразделна част от уроците, като ценен източник на информация с фантастични функции и възможности за ползване, както в индивидуален така и в колективен план, в училището или в къщи.

Експериментът Acer-EUN премина с невероятен успех началната си фаза и доказа че това ще бъде бъдещето на качественото образование. Искрено се надявам в следващ такъв да се включат и Български училища които да предоставят подобни възможности на учениците си за жажда към учение.

Повече инфо за Acer-EUN : цък, цък

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
ACER-EUN педагогика в училищата, 10.0 out of 10 based on 1 rating
The following two tabs change content below.
Казвам се Пано Кондоянис и съм автор на този блог за SEO оптимизация. Занимавам се с изработка и оптимизация на сайтове, SEO copywriting, гръцки преводи и харесвам лаптоп acer. ►►► | facebook
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *