Да научите детето си да използва лаптоп отговорно и независимо е нещо, което родителите ви вероятно не се е налагало да правят за вас. Нещата се промениха. Според Common Sense Media половината (53 процента) от всички 2- до 4-годишни деца вече са използвали компютър. Ако сте родител и обмисляте да запознаете детето си с технологиите, ето няколко съвета, които да ви помогнат да започнете:

Поставете твърди основни правила. В зависимост от възрастта на вашето дете може да се наложи да му обясните, че лаптопът не е играчка. Оттам нататък трябва да установите основни правила за това кога и как детето ви ще има достъп до устройството. Например, може да обмислите да определите конкретна част от дома си като специално работно пространство (напр. бюрото в семейната стая или масата в кухнята). Решете също дали искате да има възрастен в стаята или наблизо, когато детето ви използва лаптопа. Също така може да искате да зададете насоки за това колко дълго детето ви може да използва компютъра и какво може и какво не може да прави онлайн.

Разяснете какво е грижа за лаптопа. Това е сложно. Всички сме яли на бюрата си или сме проверявали имейли с кафе в ръка, но е добра идея да кажете на децата си да държат храната и напитките далеч от лаптопа през цялото време. Освен това обяснете, че мишката, клавиатурата и другите аксесоари са чувствителни устройства и с тях трябва да се работи внимателно. Обяснете как изпускането на лаптопа или разливането на храна и напитки върху клавиатурата могат да повредят трайно компютъра.

Практикувайте използването на тъчпада или мишката. Използването на тъчпада обикновено изисква фини двигателни умения и координация. Ако детето ви е по-малко, може да закупите мишка. Ако го направите, не забравяйте да изберете такъв, който пасва удобно в ръката на вашето дете. Ако физически не са в състояние да държат или боравят с мишката, те ще имат затруднения при навигирането в менютата и изпълнението на основни задачи. Независимо дали изберете да използвате тракпад или мишка, не забравяйте, че винаги можете да регулирате скоростта и чувствителността на устройството от контролния панел на вашия лаптоп.

Изберете пози, подходящи за възрастта. Малките деца, които все още развиват своите фини двигателни умения, може да не са в състояние да използват приложения, които изискват от тях да кликват върху много малки предмети. По същия начин може да имат проблеми с превъртането.

Отбележете често посещавани URL адреси: Отметките са чудесен начин да запазите и организирате конкретни уебсайтове и приложения, така че детето ви да може лесно да ги посещава отново и отново. Седнете с детето си и маркирайте URL адресите, които смятате, че то ще използва най-често. Когато сте готови, не забравяйте да им покажете къде да намерят отметките и върху кои връзки да кликнат. За децата е лесно да идентифицират приложенията по техните икони, така че посочете къде се появяват в URL адреса.

Научете ги как да стартират приложения и да влизат. За много малки ученици може да се наложи да ги настроите, но трябва да можете да ги оставите да учат самостоятелно без много помощ. Може да искате да запазите номериран набор от инструкции за влизане, докато детето ви се почувства по-уверено.

Всичко зависи от вас! Лаптопите могат да бъдат вредни на тази възраст, но могат да се превърнат и в чудесна образователна играчка за вашето дете. Вие решавате!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *