За компанията Acer знае почти всеки, но малцина знаят, че Acer е IT гигант  с тридесет годишна традиция, който можете да намерите във всяка държава по света. Нарежда се сред най-големите азиатски компании, а в областта на IT е четвърта по големина в света.

Историята на Acer започва през 1976 година, когато Стан Шин открил малка фирмичка с 11 души, кръстена Multitech, занимаваща се с производство на полупроводникови устройства. В началото компанията се фокусирала върху преподаване и обучение в областта на микропроцесорите и не е чудно, че нейният първи успешен комерсиален продукт – MicroProcesor бил точно от тази област.
Stan Shih - Acer
Следващите продукти са станали клонинги на Apple и IBM PC и благодарение на популярността на своите продукти, Acer доминира през осемдесетте години на целия азиатски пазар със своята търговска верига AcerLand.

За цялото време на своето съществуване Acer е преживяла своите силни и разбира се, слаби моменти. Днес, обаче е в пълна сила и представя много качествени продукти за широкото си портфолио. Лаптопите Acer предлагат максимална производителност на възможно най-добрата цена и не случайно са най-любимите в цяла Европа.

Брандът Acer до края на 20 век извън Азия е бил  практически непознат. На Европейския пазар сте се срещали с неговите изделия под означението на гръмки имена, като HP и DELL. За да не започнат да се появяват дубликати при експанзията на компанията в Европа, през 2000 г. е основана компанията Wistron, която като самостоятелна такава създава продукти за много известни световни производители. Затова е твърде възможно, дори и да нямате лого Acer на вашия лаптоп, той да е произведен във фабриката на Acer.

През 2001 година се стигнало до второто известно разделяне на компанията – за комуникация и мултимедия става независима под марката BenQ. Според официалните новини Acer е трябвало да напусне производството на лаптопи, компютри и LCD, а новосъздадената компания да започне да се занимава с комуникации и развлечения. Днес ситуацията е коренно различна и двете компании са силно конкурентни, било то за монитори, проектори, лаптопи и други компютърни аксесоари.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
The following two tabs change content below.

Петя Младенова

Мениджър и редактор в www.inter-reklama.com. С предприемачески дух, работи в сферата на рекламата и маркетинга - основно в изграждането на лендинг страници.

Latest posts by Петя Младенова (see all)

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *