2013 година беше лоша финансово за Acer

acer има финансови загубиДойде времето в което Тайванския гигант Acer трябва да вземе изключително важни решения и да направи смели реформи, ако  иска да остане фактор на пазара на преносимите компютри и да може да е конкурентно способен.

Годината 2013 е изключително слаба за продажбите на PC, а Acer е инвестирала именно в нея и сега слабите продажби могат да създадат лавинообразно стихия, която може да изкара компанията извън пазара.

Освен това, конкурентите ѝ предложиха много добри решения на добра цена и може би това е последния пирон в ковчега на Acer. Ако не съумее да изненада пазарите на лаптопи, или таблети с нещо ново и иновативно, Тайванския производител на преносими компютри може догодина да влезе в още по-дълбока рецесия, която сама по себе си води до още повече проблеми.

Пазарът на PC се срина заедно със този на таблетите и в комбинация с придобиването на софтуерните компании iGware и Gateway, които не донесоха така желаните резултати, Acer се оказа в неблагоприятна позиция.

В търсене на нов CEO след рекордни загуби

Изпълнителния директор на компанията подаде оставката в следствие на лошите финансови резултати и на пожар беше привикан основателя и Stan Shih, за да я спасява. Цялата власт на компанията е съсредоточена в неговите ръце и се очакват чудеса от един 68 годишен човек, който се радваше на старините си, а сега трябва да живее в постоянния стрес на управлението на една компания, която струва милиарди. Решението на борда на директорите Shih да не получава заплата е показателно за лошото и финансово състояние.

Въпреки огромните усилия, които тази година фирмата положи със лансирането на:

не бяха достатъчни, за да внесат жизненоважните приходи в касата на компанията и да и осигурят финансов комфорт.

7% съкращения и 150 милиона $ загуби

Acer обяви 7% съкращение на персонала си във филиалите и в целия свят, опитвайки се по най-глупавия начин да спаси положението. Когато акционерите притискат главния изпълнителен директор да покаже по-добър финансов отчет, за да си разделят по-високи комисионни, той прибягва към лесните 2 начина:

  • Съкращения на персонала
  • Спиране на плащанията към партньорите си, докато премине определената дата.

И двата начина са изключително глупави, но се ползват от 90% от фирмите, доказвайки че капитализма няма и никога не е имал човешко лице, а единственото което го интересува е печалбата със всички средства.

Остава да видим как ще реагират световните пазари на новината за завръщането на Stan Shih и дали акциите на Acer няма да продължат да падат.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Acer: Структурни промени, за да се спаси фирмата., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
The following two tabs change content below.
Казвам се Пано Кондоянис и съм автор на този блог за SEO оптимизация. Занимавам се с изработка и оптимизация на сайтове, SEO copywriting, гръцки преводи и харесвам лаптоп acer. ►►► | facebook
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *