Компютрите губят битката за клиенти с таблетите и смартфоните

Струва ли си да се инвестира в тях?

computer or tablet

Acer иска възможно най-бързо да се прехвърли от Windows на операционна система Google

Надеждите на производителите на настолни компютри и лаптопи за оживяване на бизнеса през второто полугодие изчезват. Търсенето на лаптопи с активен дисплей не чупи рекорди, а да се конкурират леснопреносими устройства и смартфони  изобщо не е лесно.

Сега за инвеститорите е под въпрос, дали е удачно да се купуват в портфолиото акции на производители на компютри. В момента много по-изгодна инвестиция е да се купуват акции на производители на таблети и смартфони. Според последните прогнози на тайванската консултантска фирма IDC продажбите на лаптопи през тази година ще паднат с 11%. Само през май аналитиците на IDC изчислиха спад с 6,7%. Скептицизъм лъха и от оценката та самите производители, които за текущото тримесечие са изчислили много скромни цифри.

Оценка на проблемите и предупреждението на професионалистите започwа за първи път още през лятото на миналата година. Докато интересът към лаптопи и компютри в стари обемни кутии спадал, таблетите и смартфоните изчезвали от лавиците. Надеждите на много са се опирали на Windows 8, който би трябвало да посредничи за преживяване на активен дисплей на стари или средно подобрени платформи. Засега напразно.
Производителите на PC и лаптопи се опитаха да отвърнат на таблетите с широка гама хибридни продукти с различно въртящи се екрани, които дават възможност да променят мини лаптопи в таблети, да предложат акнивен дисплей и клавиатура – все още без голям успех.

Предлагането на широка гама хибридни продукти, освен всичко влоши маржа и се отрази на финансовия резултат на производителите. Тайванският гигант Acer през миналата седмица обяви, че въпреки очакванията и през третото тримесечие на 2013 г. ще остане да виси на загуба на оперативно ниво. Конкурентът Asus междувременно показа понижение на чистата печалба с 1% за 2013 г. – първа по години негативна статистика за последните 8 тримесечия.

Според  данните, обявени от косултантската фирма Gartner е спаднал броят на доставените лаптопи и настолни компютри през второто тримесечие на 2013 г. с 10,9% до 76 милиона броя. Петия по ред тримесечен спад в историята на компютрите показва по-голям оборот на клиентите в посока на таблетите и смартфоните – пазарна област, където компютрите досега не са били добре укрепени.

Негативната тенденция през 2013 г. достига със спад и при трите най-силни играчи в отбора – китайският Lenovo и американското дуо HP (27,44 USD, 2,62%) и Dell (13,73 USD, -0,04%). Най-голям спад са отчели Acer и Asus, защото за разлика от по-големите конкуренти нямат тесни връзки с корпоративни клиенти.
„Пермутацията на компютърни устройства нараства експоненциално, тъй като на пазара вече са таблети, хибридни устройства и най-различни платформи. Това означава, че разходите за разработването на маркетинг на продуктите ще расте. Прекратяването на тези разходи може да отнеме на фирмите година-две“ – казва анализаторът в Credit Suisse, Thompson Wu.

Негативните последствия и забавяне в развиващите се икономики начело с Китай, които в миналото за компенсиране на спада на търсенето се е разчитало на друго. Още повече, че Acer и Asus тази седмица допуснали, че лаптопите с активен дисплей, които Microsoft  толкова рекламира, не са оставили такава световна следа, каквато се е очаквало. Заедно с производителите на процесори Intel и Microsoft, РС фими си сътрудничат за нови „пробив“ устройства, които трябва да бъдат въведени още през септември. По този начин производителите на компютри могат да изненадат инвеститорите с нови продукти. Това може да ги постави обратно на коня и да изстреля техните акции нагоре. Ако обаче тези новини се окажат неустойчиви, се очаква спад на акциите.

Asus също планира да се съсредоточи на лаптопи с неактивен дисплей, защото повечето клиенти не са охотни да си доплатят за активен дисплей. IDC разкрива, че те са 14% от продадените лаптопи през тази година. Производителите са ги смятали преди това за 30-40%.

Всички гореспоменати компании агресивно са се вкопчили в сегмента евтини таблети, за да се приспособят към изискванията на клиентите и компенсират спадащите продажби. За сега обаче не е ясно, дали търговията с техните таблети работещи със системата Android и продаващи се за по-малко от 200 USD, ще компенсира загубите от продажбите на много по-скъпи лаптопи.

Acer иска възможно най-бързо да се прехвърли от Windows на операционна система Google, който произвежда популярния таблет Nexus 7. Той помогна на Asus да изпревари Amazon и неговият четец Kindle и да заеме позиция в световната таблетова тройка, след  Applom и Samsung. След издаването на Nexus второ поколение обаче,  Asus потъна в колапс на складовите си резерви с първо поколение.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Избягвайте големи компютри - таблетите са непобедими, 8.0 out of 10 based on 4 ratings
The following two tabs change content below.

Петя Младенова

Мениджър и редактор в www.inter-reklama.com. С предприемачески дух, работи в сферата на рекламата и маркетинга - основно в изграждането на лендинг страници.

Latest posts by Петя Младенова (see all)

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *