Тъй като все повече компютърни и мобилни приложения придобиват способността да отговарят на нашите гласове, потенциалната заплаха за поверителността ни се увеличава и слушането се превръща в подслушване или дори шпиониране.

Използването на микрофона на нашите устройства, може да бъде използвано по много начини, вариращи от доброкачествени Skype обаждания до опасни хакерски атаки.

През последните няколко години многократно се появяваха съобщения за устройства и програми, които слушат разговори наблизо.

В същото време е известно, че множество устройства, приложения и дори хакери имат способността да включват вашия микрофон, когато използвате устройството си, както за законни, така и за съмнителни цели.

Очевидно може да има много случаи, когато имате нужда и искате да използвате микрофона – например, извършване на гласови повиквания през интернет от Skype или използване на вградени виртуални асистенти като Siri (устройства на Apple), Cortana ( Windows) и Alexa (Amazon).

Освен това има програми като преобразуване на говор в текст, софтуер за разпознаване на глас и приложения, които ви позволяват да ги инструктирате, вместо да използвате клавиатурата си. Дори браузърът Chrome на Google има способността да действа по гласови команди – ако е включен.

При условие, че контролирате кога вашият микрофон е активен и че който (или каквото и да е) го слуша, в случай, че го прави, защото сте го поканили, всичко е наред.

Има редица ключови действия, които можете да предприемете, за да сведете до минимум риска да бъдете подслушвани или записани, или микрофонът ви да бъде активиран без ваше знание.

Ето едно кратко резюме:

* Научете как да деактивирате ръчно настройката на микрофона на вашето устройство или потърсете софтуер, който ще направи това автоматично вместо вас. След това деактивирайте микрофона, когато нямате нужда от него.

* Можете също така физически да деактивирате микрофона, като включите евтин кабелен микрофон в гнездото за разширение на микрофона и след това да прережете проводника. Разширението е активирано като входен източник по подразбиране, но няма микрофон.

* Когато инсталирате програми, особено приложения за смартфони, проверете дали изискват достъп до вашия микрофон. Много приложения ще поискат разрешение, поне при първа употреба. Откажете го, освен ако наистина нямате нужда от него.

* За програми и приложения, които вече са инсталирани, използвайте тяхната функция „настройки“, за да проверите дали имат достъп до микрофона, или проверете списъка „микрофон“ или „поверителност“ във вашите настройки.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Могат ли да ни подслушват чрез микрофона на лаптопа?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *