Компютърен потребител

Компютърен потребител

В тази статия ще обясним кои са различните типове компютърни потребители и какви нужди има всеки от тях – от лични до професионални и ще разгледаме какъв компютър нов или втора употреба пасва на всеки от тях. Това ще помогне да се идентифицирате като потребител, за да може да разберете каква машина е подходяща за вас и вашите специфични нужди.

Потребителите са разделени в 5 категории според начина, по който използват своите машини. Разделени са в следните категории – домашен потребител, потребители в малък офис, мобилни потребители, корпоративни потребители и професионалисти. Нека ги разгледаме малко по-подробно по-долу:

Домашен потребител

Той прекарва времето си пред компютъра, основно с цел забавление – филми, музика, информиране, браузване в уеб страници, комуникация с приятели, колеги и познати. Това ниво на потребление не изисква сериозни компютърни ресурси, защото софтуера, който се ползва е лек не натоварва прекомерно системата. При тези обстоятелства покупката на компютри втора употреба е едно изключително рентабилно решение.

Потребител в малък офис

Този тип потребители са част от малка организация или конкретен собственик, който извършва определени административни задачи на компютъра – e-mail комуникация с клиенти, задаване на поръчки към доставчици, създаване на работни графици и прочие. Тук отново не е необходима компютърна мощ, поради административния характер на изпълняваните задачи. Още един добър повод за избор на лаптоп или настолен компютър втора ръка.

Мобилен потребител

Те използват мобилен компютър т.е. лаптоп в университета, на път или у дома, за да комуникират и да пишат студентски проекти, протоколи и курсови работи. Често се срещат хора, които работят на своя лаптоп в някое кафе с други приятели, защото мобилността при тях е начин на живот. Приложима е покупка, както на нова машина, така и на лаптоп втора употреба.

Корпоративен потребител

Потребителя от този тип е част от огромна корпорация, чийто компютри са свързани в мрежа и обменят файлове, информация и комуникират помежду си в интранет платформи. Това може да е международна компания, която е аутсорснала поддръжката на продукта си и е създала IT отдел за тази цел. Тук по-често изборът пада върху покупката на нови машини.

Професионален потребител

Тези хора са професионалисти в дадена област – архитект, инженер, проектант, дизайнер, програмист. Те използват компютъра за професионални цели и разчитат на неговата скорост и огромна функционалност. Те използват тежки програми, за да реализират проектите, които техните мениджъри или клиенти са им спуснали. Тук вече е необходима доста изчислителна мощ, което прави избора на нова машина почти задължителен, макар по-високата цена, която ще се наложи да платят за нея.

За да си дадете отговор на въпроса какъв тип компютърен потребител сте, трябва да си дадете сметка какви ежедневни задачи извършвате на своя компютър. Така, без проблем ще можете да изберете идеалните характеристики за себе си, а така и лесно ще определите бюджет за покупка на нова машина или пък на компютър втора употреба.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Какъв тип компютърен потребител съм аз, 8.0 out of 10 based on 4 ratings
The following two tabs change content below.

Теодор Захариев

е в професионалната SEO сфера от 2010 година. В момента е SEO специалист в екипа на Уеб дизайн Студио Кипо - уеб агенция с 6-годишен опит в SEO, корпоративна идентичност и изработка на сайтове. Поддържа собствен блог SEOTEO.info, в който можете да намерите полезна и актуална информация за оптимизация на сайтове.
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *