Колко е важен support-а за Acer?

Acer-Iconia-Tab-A501

Acer-Iconia-Tab-A501

Онзи ден си говорихме с един приятел от Атина и стана дума за лаптопите Acer. Само споменаването на Тайванската марка го накара да подскочи и да ми разкаже следната история. Ако един производител не е затворил кръга и не може да контролира целия икономически процес от А до Я, той рано или късно ще загуби мястото си на пазара, на който продава.

Acer може да се счита от мнозина като един надежден производител на преносими компютри, но каквато и да е техника, ако няма сервиз в страната, който да ги поправя на място, не ми я хвали.

Как стоят нещата в Гърция, ако си купите продукт на Acer?

Какво става, ако лаптопа Acer се развали или искате да го ъпгрейднете с оригинален хардуер на производителя? В Гърция, ако се развали лаптопа Ви с марка Acer и го доставите за ремонт, той се праща в Италия за поправка и Вие чакате най-малко един месец, докато го получите обратно.  В доста ситуации и два месеца. Отвратително, нали? Но освен това, ако искате да ъпгрейднете хардуера, той не се продава във фирмите, които търгуват с продуктите на Acer, a ще трябва да дойде от фирмата-майка – пак от Италия. Е, това вече е в повече.

В Гърция има 3 фирми, които съпортват клиентите на Acer с периферни устройства и резервни части:

  • Info-Quest
  • ALMAN Hellas
  • CPI

Реших да звъня на Info-Quest, за да поръчам памет, но служителката на телефона ми обясни, че трябва да изпратя факс с поръчката си. 

– Какъв факс бе? Да не живеете в 1980 г.? Ще Ви пусна мейл.

– На мейл не приемаме поръчки – ме уведоми госпожицата. Ако искате да поръчате каквото и да е от нашата фирми, ще трябва да ни изпратите факс.

Какъв факс бе @#$%^, никога през живота си не съм имал факс.  Реших да пробвам втория сервиз. Звъня по телефона и питам, но служителя иска номера на паметта от отдел поддръжка на клиенти на Acer.

  1. Първо ще се обадиш, за да вземеш part number от тях.
  2. После ще ни звъннеш, за да ни питаш дали имаме това, което търсиш.

Така да е. Следвах инструкциите, но в ALMAN Hellas ми отговориха, че този код не се поддържа.  Изненада!!! Пак позвъняване в отдел поддръжка на клиенти на Acer и обяснения, че сервиза им в Гърция не поддържа този код и искам друг сходен. Отговорът на служителя беше, че щом ALMAN Hellas не поддържа този код, няма как да ни даде друг part number.  Затворих телефона и звъня на CPI. Там ситуацията беше още по-готина. Служителят ми каза, че управителя имал достъп до кодовете, но точно в момента отсъствал и той не бил оторизиран да ми каже кога ще се върне на работа. По-добре да пратим един имейл и ще ни отговорят. Пратих им мейл на  support_greece@acer-euro.com, но още чакам някой да ми отговори.

Да се смееш ли или да плачеш?

Дотук сумирайки цялата мъка се оказва, че за да си поръчаш 8 GB памет трябва да изпратиш факс, няколко мейла, да звъниш няколко пъти и да си принуден да слушаш указанията на служители, които ти казват как се поръчва.., както и в Acer да не би някой друг да капарира и на теб да ти остане чакането. Смешни истории.

Сервизът в дадена страна има две преимущества:

  • Съкращава времето за поправката (около една седмица).
  • Е гаранция за качеството на продукта.

Как е в България?

В България нещата стоят по-добре, тъй като продуктите на Acer, които се продават от notebook.bg се поправят в сервиза на most.bg в София. Така се гарантира ремонтирането им в рамките на една седмица и продуктите не се разхождат до Италия, а и клиентите не си трошат нервите като в безумните ситуации в Гърция, за което мога да дам само поздравления на notebook.bg.

Цък, цък, цък, цък за мнения от недоволни клиенти на Acer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Acer: Безотговорност на производителя?, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
The following two tabs change content below.
Казвам се Пано Кондоянис и съм автор на този блог за SEO оптимизация. Занимавам се с изработка и оптимизация на сайтове, SEO copywriting, гръцки преводи и харесвам лаптоп acer. ►►► | facebook
Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *